Praktijk voor ingetrokken tepelcorrectie
 

Zelf een zoutoplossing maken.

Bijna iedereen heeft er wel van gehoord.... piercings maak je schoon met een zoutoplossing! Waarom heeft iedereen het altijd over een zoutoplossing? Om te beginnen is het makkelijk te maken en kost het zeer weinig. En JA, het kan zeker helpen jou piercing te laten genezen. Echter… een zoutoplossing is GEEN (medische) desinfectiemiddel, wondgeneesmiddel of medicijn. Omdat de genezing na een tepelcorrectie in veel opzichten parallel loopt aan de genezing fasen van een tepel piercing spreken we hieronder voor het gemak over je piercing.

Soorten zout en de heilzame werking ervan:

Een zoutbadje is goed voor wonden omdat zout helpt om infecties te bestrijden. Zowel dieren als mensen hebben vlak onder de huid een zoutopslag. Eigenlijk kunnen we dit beter een mineraal opslag noemen. Als we zweten of huilen dan zien of proeven we de mineralen die we uitscheiden. We noemen de mineralen tijdens dit verhaal voor het gemak: zout.

Zodra een huid beschadigd, geïnfecteerd of ontstoken is ontstaan er klontjes in het huid eigen zout en word de aanmaak van macrofagen geactiveerd. Macrofagen zijn witte bloedlichaampjes die bacteriën en micro-organisme omringen, vernietigen en infecties bestrijden. Ze absorberen vreemde stoffen en verwijderen oude of beschadigde cellen. Een nuttig “dingetje” dus die macrofaag! Als we spreken van een fysiologische zoutoplossing dan word de verhouding water / zout zo vermengd dat deze overeen komt met de huid / lichaamseigen zout samenstelling. Het bekendste fysiologische zout is de vloeistof die we toegediend krijgen via een infuus als we in het ziekenhuis terecht komen en het lichaam extra zout kan gebruiken. Wanneer je zout oplost in water en met de wond in aanraking laat komen komt er een extra zout vrij in de wond wat de aanmaak van de macrofagen nog verder bevordert.

Zout is pas heilzaam als je het op de juiste manier inzet. Nog veel belangrijker is: welk zout gebruik je! Zout dat weinig natrium en veel mineralen bevat is het beste. Keltisch zout en Himalaya zout zijn de bekendste maar het allerbeste is “fleur de sel”

Fleur de sel uit de Guérande is een zeldzaam product. Het word handmatig gewonnen. Het gaat bij het winnen om het flinterdunne bovenste zoutlaagje van Keltische zout. Na interactie van het Atlantische zeewater met de kleibodem in de zoutmoerassen word het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90%. Dit maakt Keltische zeezout (fleur de sel) één van het meest natriumarme zeezout ter wereld.

Piercings kun je het beste schoonmaken / verzorgen met Keltisch zeezout, Himalayazout of Fleur de sel. Let op: er zit VEEL verschil in de kwaliteiten die er te koop zijn! Ga voor het meest zuivere (eerlijke) zout! Dit kun je het beste kopen bij een goede natuurvoeding winkel of gewoon bij ons. Wij hebben het beste zout voor jou op voorraad.

Wanneer en hoe gebruik je het:

* Je mag je piercing altijd schoonmaken met een zoutoplossing! Doe dit in eerste instantie met een Fysiologische  oplossing en maak hem pas sterker wanneer Natasja dit als advies heeft gegeven. Als je bij ons je correctie laat uitvoeren krijg je een nazorgspray van Prontolind mee. Je hoeft dus geen zoutoplossing te gebruiken. Wij adviseren pas een zoutoplossing als je problemen ondervind tijdens of na de genezingsperiode. We adviseren een zoutoplossing wanneer een piercings om wat voor rede dan ook onrustig blijft.

Verhouding Fysiologisch zout:

• Kook één liter water en laat dit een klein beetje afkoelen. Daarna één afgestreken theelepel (een ouderwets klein theelepeltje dus geen dessert lepeltje) zout toevoegen. (Verhouding is 9 gram zout op één liter water)

Verhouding sterke variant:

• Kook één liter water en laat dit een klein beetje afkoelen. Daarna 1,5 afgestreken theelepel zout toevoegen. (verhouding is 15 gram zout op één liter water)

• Bewaar de zoutoplossing in een SCHOON potje dat afgesloten kan worden. Na een week maak je een nieuwe oplossing. * Omdat een liter best veel is kun je uiteraard ook de helft bewaren en de rest weg gooien...

Hoe ga je het gebruiken:

Je kunt je zoutoplossing gebruiken door een beker of glas met de zoutoplossing tegen je tepel aan te zetten. Op deze manier ga je een paar minuten weken. Als je dit doet gaat de voorkeur uit naar een warme zoutoplossing! Als je je staafje alleen schoon wilt maken, gebruik je een wattenstaafjes gedrenkt in je zoutoplossing. Als je je piercing wilt weken kun je naast een glas ook een gaasje of watten gebruiken. Maak deze dan goed nat met de zoutoplossing en hou dit gaasje of watje een paar minuten tegen je piercing aan. Maak daarna een wattenstaafje nat met de zoutoplossing en poets je staafje en balletjes goed glad/schoon. Ga niet 2 x met hetzelfde wattenstaafje in de zoutoplossing! Als alles goed schoon/glad is maak je je staafje nog een keer  nat met de oplossing en schuif je hem voorzichtig heen en weer. Dit kun je een aantal keren herhalen. Let erop dat je alleen gaat schuiven als je staafje ook ECHT schoon is! Als je piercing ontstoken is en je het idee hebt dat er pus in zit rol/druk je dat er VOORZICHTIG uit. Ga niet knijpen! SPOEL ALTIJD na met kraanwater en laat je piercing drogen. Daarna gebruik je je Prontolind of Octenisept voor het antiseptische spectrum.

Bij een geïrriteerder piercing adviseer ik om dit minimaal twee weken, drie keer per dag te herhalen! Gebruik bij irritatie de eerste paar dagen een sterke oplossing en wees consequent!

Een zoutoplossing is geen wondermiddel maar kan ZEKER helpen! Een zoutoplossing is een ideale, milde methode om je piercing schoon te maken en kan de genezing zeker ondersteunen.

Geen zin om zelf de zoutoplossing te maken? Wij verkopen hem kant en klaar. Klik HIER voor zout en nazorgproducten

TIP: Maak bij irritatie je piercing 2 a 3 keer per dag schoon met een zoutoplossing. Veel mensen zijn geneigd te stoppen met het zoutbad omdat ze het teveel gedoe vinden. Hou toch even vol want een zoutbad kan grote invloed uitoefenen. De effecten zijn vaak later merkbaar, wees je daar bewust van.