Praktijk voor ingetrokken tepelcorrectie
 

De tepel*

(De tepel in het algemeen dus niet persé met afwijking!)

 De tepel is niet zomaar een tepel, hij zit eigenlijk best ingewikkeld en geavanceerd in elkaar. De tepel bestaat uit verschillende onderdelen. De belangrijkste zijn de tepeltop, het tepelhof en de kliertjes van Montgomery.

Rondom de tepel(top) bevind zich het tepelhof (de areola), die meestal cirkelvormig is. Bij blanke vrouwen (die minder pigment hebben) is het tepelhof lichter dan bij donkere vrouwen.Tijdens de zwangerschap zal het tepelhof donkerder van kleur worden en eerder naar bruin neigen. Ook zal de grote van het tepelhof veranderen wanneer een vrouw zwanger is. Dit zou makkelijker voor de baby moeten zijn omdat hij tijdens het drinken vrijwel het hele tepelhof in zijn mond heeft en dus niet alleen de tepel. Na de borstvoedingsperiode neemt de tepel meestal weer zijn "oude" vorm aan maar blijft het tepelhof donkerder dan voor de zwangerschap. Verandering van tepelgrootte en -kleur kunnen trouwens ook het gevolg zijn van verandering in hormonen zoals het nemen van bepaalde medicatie of hormonale anticonceptie.

In het tepelhof liggen de kliertjes van Montgomery, waarvan er meerdere aanwezig zijn in elk tepelhof. Deze kliertjes zijn vaak met het blote oog zichtbaar en zien eruit als kleine witte of roze ronde bultjes. Het zijn talgkliertjes die een minimale hoeveelheid vettige afscheiding produceren. Uit recent onderzoek komt naar voren dat de hoeveelheid klieren van Montgromery toe meent tijdens de zwangerschap en dat er dan ook wat meer afscheiding is. De afscheiding zou de tepel soepeler houden en beschermen maar heeft ook een geur die door de baby word waargenomen en het drinken zou stimuleren. 

Net zoals bijna alle borsten asymmetrisch zijn geld dit ook voor de tepels. Vaak is de één wat groter of anders gevormd dan de ander en ook kan hij net wat anders op het tepelhof staan. De ontspannen tepel zal zich meestal fier oprichten wanneer de vrouw opgewonden is, seksueel gestimuleerd wordt of het koud heeft. Dit komt omdat er in de tepels veel zenuwuiteinde zitten waardoor de tepels erg gevoelig zijn voor aanraking, temperatuurwijzigingen en dergelijke. Tepels zijn voor vrouwen, en trouwens ook voor veel mannen, een erogene zone. Wanneer de tepels van een vrouw plots erg gevoelig worden en ook vaker stijf zijn, kan dit wijzen op een prille zwangerschap. Buiten het geven van borstvoeding en het seksueel stimuleren van de vrouw kunnen de tepels dus ook een verklikkerfunctie hebben! Veel mannen vinden stijve tepels opwindend. Zevenenzestig procent van de mannen vindt een tepel het opwindendste als hij stijf is, slechts twee procent verkiest een platte tepel. Achtentwintig procent van de mannen vind een tepel sowieso mooi, stijf of niet. Slechts drie procent zegt niets te geven om een tepel. Vrouwen denken hier trouwens behoorlijk hetzelfde over: zestig procent van de vrouwen vindt tepels het mooiste als ze stijf zijn. Negentien procent vindt tepels altijd mooi, stijf of niet. Vijftien procent van de vrouwen zegt niets te hebben met tepels en zes procent ziet ze het liefst plat. De liefde voor stijve tepels is dus zowel bij mannen als bij vrouwen erg groot! Tijdens een fotoshoot, in films en videoclips worden de tepels vaak kunstmatig opgewekt met iets kouds of bv met een mentholcrème. Tegenwoordig word er natuurlijk ook gretig gebruik gemaakt van fotoshop. Hoewel de meerderheid dus het liefst een stijve tepel ziet word hij aan de andere kant liever verstopt. Bijna de helft van de vrouwen voelt zich ongemakkelijk wanneer ze in het openbaar een stijve tepel hebben. Twee á drie procent van de vrouwen heeft een extra tepel! Als de persoon in kwestie zich aan het extraatje stoort kan deze chirurgisch worden verwijderd. Vroeger werden de tepels vooral gezien als iets functioneels: ze dienen om borstvoeding te geven, punt. Maar doordat uit het allereerste grote seksonderzoek in 1948 van de heer Kinsley bleek dat tepels wel erg belangrijk waren tijdens het voorspel, begon men tepels meer en meer te zien als iets erotisch. Om een of andere reden lijkt er meer taboe te rusten op tepels dan op borsten zelf. Zolang er geen tepel zichtbaar is kom je ermee weg. Een ontblote tepel zorgt nog altijd voor veel media-aandacht. Een tepel lijkt dus net iets specialer te zijn en meer commotie op te wekken dan de borst an sich. Dit gegeven lijkt aan te tonen dat wat voor borst je ook hebt... groot, klein, rond of ellips, het de tepel is die de borst maakt tot wat zij is.


*Delen van deze tekst komen uit Het borstenboek van Kaat Bollen.