Praktijk voor ingetrokken tepelcorrectie.
 

Vraag en antwoord na je correctie.

 

Er komt een bultje op de plek waar het staafje de tepel in gaat. Wat is het en wat kan ik eraan doen?

Dit kan Granulatieweefsel zijn. Granulatieweefsel wordt tijdens het proces van wondgenezing aangemaakt om de wond te vullen. In eerste instantie wordt er uit bloed fibrine gevormd. Fibrine vult het gat en droogt aan de bovenzijde uit tot een korst. Omdat het niet om een oppervlakkige wond gaat maar een genezingsproces van een canule (tunneltje in de huid dat “permanent” moet worden) sluit de wond zich niet met een korst. Granulatieweefselvorming is dus een normaal genezingsproces. Tip wanneer er een bultje ontstaat; schuif je staafje nooit heen en weer wanneer hij droog is! Gebruik altijd water of je nazorgspray. Hou je staafje glad/schoon en stabiliseer hem evt. in de nacht. Wanneer je op je zij slaapt kantelt het staafje vaak waardoor het canule weefsel naar buiten word geduwd. Dit kan voor irritatie zorgen. Wat ook goed kan helpen is een zoutoplossing maken en daar iedere dag even mee spoelen. Zie: fysiologisch zout oplossing. Er kan ook abnormaal granulatieweefsel worden gevormd en dan zien we een bultje verschijnen. We noemen dit ook wel hypergranulatieweefsel (teveel, uitstekend omliggende huid). In de meeste gevallen verdwijnt dit vanzelf weer. Wanneer dit niet het geval is raden wij aan om bij de huisarts Fucidin Hydrogel aan te vragen. Dit is een antibiotica gel die een zeer goede uitwerking heeft op bovengenoemde. Vraag specifiek om de gel substantie!

Er komt pus uit mijn wondjes, wat is er aan de hand?

Er zit een verschil in wondvocht (dat is helder), pus (meestal geel) en opgedroogd talg (wit achtige substantie). De laatste zal waarschijnlijk blijven zolang als het staafje in de huid zit. Dit is volkomen normaal. De afgifte van talgafscheiding verschilt per persoon en heeft te maken met de activiteit van de klieren, je leeftijd en hormonale schommeling.

Pus, wondvocht en B.H.

Je weerstand en wat je allemaal doet na je correctie hebben grote invloed op het genezingsproces. We zien vrij geregeld dat dames na een maand of 2 à 3 een terugval krijgen. Je bent inmiddels helemaal gewend aan je staafjes en pakt alle dagelijkse dingen weer op. De verzorging gaat minder intensief, je gaat misschien weer zwemmen, zeep producten gebruiken, in bad en bent misschien minder oplettend tijdens het knuffelen of vrijen. Aanraking, wrijving en oraal contact kunnen irritatie geven. Soms is lang haar de boosdoener (s'nachts om het staafje zitten) of heb je je een keer gestoten of ben je blijven haken. Het canule weefsel beschadigt en je lichaam probeert dit te herstellen. Wanneer je op je zij slaapt kantelt je staafje en dit kan soms irritatie geven. Wanneer je het idee hebt dat de nachten lastig zijn is mijn advies om om ze langer af te plakken of een katoenen B.H te dragen die goed aansluit zodat de staafjes niet kantelen of teveel schuiven. Draag overdag een goede B.H maar laat je borsten ook zeker zoveel mogelijk "luchten". Veel B.H's zijn synthetisch en maken de omgeving van de borst ERG warm. Dit is niet goed voor de genezing. Draag het liefst katoenen B.H's of B.H's zonder vulling! Het duurt ongeveer een jaar voor de canule van binnen hersteld is. Vergeet niet dat het niet om een gewone tepelpiercing gaat (die gaat uitsluitend door de Epidermis en kan daardoor sneller genezen). Ons advies is om ongeveer een jaar lang 1 x per dag je Prontolind spray te gebruiken. De spray is een verzorgende antiseptum die beschermend werkt. Dit is geen luxe, eerder noodzakelijk! Als je het een dagje vergeet is er niets aan de hand maar wanneer je weerstand wat minder is of je hebt om één of andere reden wat klachten gebruik je hem dan weer iets vaker tot je canule weer rustiger is. Wanneer er sprake is van pus uitvloeiing is ons advies: spoelen met fysiologisch zout en kijk of je het pus er op een gegeven moment VOORZICHTIG uit kunt “rollen” (ga nooit knijpen). TIP; doe je zoutoplossing in een kopje dat halfvol zit en zet dit over je tepel. Neem het liefst een lauwe tot warme oplossing. Zet het kopje over je tepel en ga een paar minuten achterover zitten. Af en toe een beetje schudden om goed te spoelen/weken. Gebruik (bij irritatie) weer 3 x per dag je spray (die kun je bij ons ook altijd nabestellen) Hou je staafje goed glad/schoon en plak hem snachts weer af met een gaasje zodat hij goed stabiliseert .HOU ALTIJD JE STAAFJE SCHOON/GLAD!


Kan ik mijn staafje er zelf uit halen?

NEE, dit moet je niet doen! Bij een tepelcorrectie duurt het gemiddeld een jaar voordat de canule gestabiliseerd is en je zult het staafje er dus niet zelf weer terug in krijgen. Het verschild per gradatie wanneer je dit evt. wel zelf kunt doen. Neem hierin geen risico want bij spijt zal de correctie opnieuw uitgevoerd moeten worden.

Mijn staafje lijkt te lang hoort dit?

Wanneer de tepel warm en ontspannen is (zoals hij eruit ziet IN je BH) mogen de balletjes net tegen de canule aan liggen/drukken. Wanneer je tepel gespannen is, is het normaal dat het staafje langer is. Wanneer het staafje ±3a4 minimeter uitsteekt in ONTSPANNEN toestand kan er een korter staafje in. Natasja wisselt het staafje kosteloos voor je. 

Zwemmen en in bad.

Na de correctie mag je gemiddeld 3 maanden niet in een ligbad (of borsten boven water), zwembad of dompelbad en niet zwemmen in buitenwater. Zwemmen in de zee mag wel! Sauna gebruik mag ook. Gebruik na sauna bezoek uitsluitend de douche! Wanneer je onder een zonnebank wil moet je iets over de tepels leggen anders zullen die verbranden.

Mijn balletje kruipt in de canule, wat kan ik hieraan doen?

Neen contact op met Natasja. Je balletjes zijn te klein of je staafje te kort. De balletjes mogen niet in de canule kruipen!

Ik krijg irritatie van de pleisters, wat kan ik doen?

Het pleister tape wat je mee hebt gekregen plakt goed en dit is in de nacht noodzakelijk. Het nadeel van goed plakkende pleisters is dat de lijm de huid kan irriteren. Wanneer dit bij jou het geval is kun je het volgende doen; stop overdag alleen een gaasje in je BH en vervang het tape voor Leukopor tape (te koop bij apotheek of drogist).

Ik moet het water in. Wat kan ik doen?

Mijn advies is om echt NIET te gaan zwemmen of in bad te gaan. (alleen in de zee mag) Sommige vrouwen kunnen het water niet vermijden ivm sport of werk. Mocht je het water in willen dan raad ik aan waterdichte pleisters te kopen bij een apotheek. Leg GOED uit dat je pleisters nodig hebt voor open wonden die niet nat mogen worden! Dus echt waterdicht en niet waterafstotend. Er is veel verschil in kwaliteit en je wil niet hebben dat jou genezing stagneert door het water in te gaan. Voor je de pleister gaat plakken is het raadzaam de huid vetvrij te maken met bv alcohol. Zorg ervoor dat dit niet in de buurt van je canule gaatjes komt en laat de huid goed drogen voor je de pleister plakt. Goede pleisters zijn; HeliQ eilandpleister (let op de maat) en de 3M aqua maxi pleister. Deze kun je ook zelf online bestellen.

Na consult:

Je hebt een advies gekregen wanneer je op na consult kunt komen. Meestal is dit zo'n drie maanden na de correctie. Op het na consult bespreken we het resultaat en beantwoord ik je eventuele vragen. Je staafje word (indien nodig!) vervangen voor een korter exemplaar en je zou andere balletjes uit kunnen zoeken. Als je twijfelt of je staafje tegen die tijd wel gewisseld kan worden voor een korter exemplaar mag je foto's sturen via WhatsApp of mail. 

Waar kan ik de nazorgproducten kopen?

Je kunt alle nazorgproducten na bestellen. We sturen ze graag naar je toe. Helaas passen de sprays niet door de brievenbus dus worden er verzendkosten in rekening gebracht. Om die kosten eruit te halen kun je dus beter meerdere flacons in één keer bestellen. Bestellingen plaats je via mail.

Een waarschuwing.

De afgelopen jaren ben ik het 3 a 4 keer tegengekomen dat je het staafje door de tepel heen gaat zien. Het komt dus zeer weinig voor maar omdat dit dus wel kan gebeuren wil ik er toch een stukje aan wijden. Het kan gebeuren dat de huid van de tepel zo dun word dat het staafje erdoor komt. Een tepel die ingetrokken is geweest heeft een andere structuur (hardheid) dan een tepel die altijd naar buiten heeft gestaan. Die huid is beter doorontwikkeld en er is een goede verhoorning. Een ingetrokken tepel huis is slecht verhoornd, zacht, poreus. Mijn advies is dat je je tepel af en toe controleert om te zien of het nog allemaal goed gaat in het midden van de tepeltop. De vrouwen waarbij dit gebeurde ontdekte het pas wanneer er al een gaatje was. Wanneer je denkt dat de huid te dun word of er een gaatje zit neem dan contact op. Het staafje word eruit gehaald en indien gewenst opnieuw geplaatst.


Staat het antwoord op jou vraag hier niet bij? Neem gerust contact op. Ik doe mijn best jou vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.